1.4.08

Dia Internacional del Llibre Infantil 2008


Com tots els anys, l'IBBY (International Board on Books for young people), celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil el dia 2 d'abril, tot i aprofitant per a commemorar el naixement de l'escriptor danés Hans Christian Andersen.

Cada any és un país membre d'aquesta organització l'encarregat d'editar el cartell anunciador i el missatge adreçat a tots els xiques i les xiquetes del món. Enguany, el país encarregat ha estat Tailàndia.


Tant el missatge com el cartell han estat realitzats per Chakrabhand Posayakrit, un reconegut artiste tailandès. El missatge d'aquest 2008 porta per títol: Els llibres instrueixen. El saber ens fa gaudir.

M'agradaria que llegireu aquest missatge a classe, a casa, i que refleccionareu amb els xiquets i xiquetes sobre la lectura, sobre el seu gran poder de transmisió del saber, sobre el gran tresor imaginatiu que amaga, sobre els diferents suports documentals que ha tingut i té a l'actualitat, sobre els diferents alfabets i cultures que hi ha al món, sobre... quants milers de xiquets i xiquets no hi tenen accés als llibres -ni en tindra mai,... un debat obert que pot ser ben interessant.


Missatge de CHAKRABHAND POSAYAKRIT (Tailàndia) adreçat a tots els infants del món.

Els llibres instrueixen. El saber ens fa gaudir.

La recerca del saber a través de la lectura ha de rebre un tracte prioritari, i ha de ser fomentat des de la infantesa.

Crec que als infants tailandesos, des de sempre, se'ls ha inculcat el desig de conèixer mitjançant la lectura, la qual s'ha basat en una cultura i una tradició. Els pares són els seus primers professors, i els clergues en són els principals mentors. Ells han guiat i educat els més petits tant intel.lectualment com mentalment, tant en assumptes mundans com espirituals.

Així, per realitzar aquest quadre, jo vaig trobar la inspiració en les ancestrals tradicions de Tailàndia: explicar contes als infants per educar-los fent-los llegir inscripcions gravades a les fulles de la palmera, que després es col.locaven damunt de petites taules plegables dissenyades exclusivament per llegir-hi al damunt.

Les històries escrites a les fulles de la palmera generalment provenen del Budisme. Parlen de la vida de Buda i de les històries dels jatakas*, amb la noble intenció de cultivar les ments dels joves i d'infondre'ls fe, imaginació i sentit de la moralitat.

*Segons la tradició budista, els jatakas són històries que narren fragments de les vides anteriors de Buda. Els protagonistes d'aquestes històries poden ser persones o animals que van encarnar Buda i d'altres personatges que s'hi relacionaven. Alguns jatakas són faules d'animals intel.ligents o de persones sàvies. D'altres conten fets sobre herois que visqueren en regnes màgics. I altres són poesies antigues o llegendes sagrades de bramans i ermitans. Els jatakas són històries meravelloses.(Traducció de Guillermina Gea)