13.1.09

Abecedaris poètics per al Dia de la Pau


Ja està proper el Dia Escolar de la No Violència i de la Pau (el proper 30 de gener). És un dia molt important per als xiquets i els adults, un dia on en tot el món deuria haver pau. Hi serà així? Què penseu vosaltres sobre el tema de les guerres i de la violència?

Us propose,si us pareix interessant, que ho xerreu en classe i que proposeu solucions per a que s'acaben les guerres i no hi haja violència ni maltrataments en el món. Després... que tal si feu un abecedari poètic, entre tota la classe, sobre el tema de la pau (en valencià o en castellà). Què és això d'un abecedari poètic? Senzill! No s'apureu. Es tracta de fer un poema que comence cada vers per una de les lletres de l'abecedari. El versos poden rimar o no, però si cal que tinguen un cert ritme, un lirisme, un sentiment.

Jo he començat a fer-ne un:

Armes per a la guerra no en volem

Bombes que maten tampoc

Cada racó del món en pau

Dies i dies de somriures i amor

Estigam sempre contents

Fem que el somni siga possible

Guerres i mort desapareixeran

Hi haura sempre amor

Jo que sòc menudet ja ho sé

Kim, el gat, també ho sap

L......

Podeu veure exemples d'abecedaris poètics si punxeu ací. I si voleu alguns exples de poemes sobre la pau podeu veure'ls punxant ací.

Vull acomiadar-me dient-vos que no s'oblideu d'enviar-me els vostres poemetes i així gaudirem tots de la seua lectura. I un poemeta d'una xiqueta, com vosaltres, que ha patit la guerra:

Detened la guerra
(Ivana, 11 anys, de Cepin)

Detened la guerra y la lucha
por la sonrisa de un niño.
Detened los aviones y los autobuses
por la sonrisa de un niño.
Detened todos los tanques
por la sonrisa de un niño.
Detened todo lo que mata y destruye
por una sonrisa de felicidad
en la cara de un niño.

La il·lustració és de Barb Dragony.